Díszfák, díszcserjék

A cserjék és a fák a teljesség érzetét keltik a kertben. Üde lombjuk, színes virágaik, bódító illatuk, különleges alakjuk, színes kérgük mindig tartogat valamilyen szépséget. Számtalan előnyük mellett tompítják a viharos szeleket, segítenek a port és zajt csökkenteni, bensőségesebbé teszik otthonunkat, és még a gyomokat is segítenek visszaszorítani.

A fák és a cserjék nagy felületű leveleikkel élénk fotoszintézist folytatnak, míg ősszel többnyire lehullajtják azokat, így védekeznek a fagy és a téli vízhiány ellen. A fák és a cserjék oxigént termelnek, nedvességet párologtatnak, miközben árnyékot nyújtanak nekünk és a kisebb növényeknek. A megfelelő fa kiválasztása nagyon fontos, hiszen végső méretükben nagyon eltérnek, és hosszú időre szólnak. Ültetés előtt érdemes átgondolni, mekkora hely van számukra, díszítő vagy árnyékoló szerepük is lenne. Szerencsére sok esetben a mérete miatt már nem kell lemondani a kedvenc díszfánkról, hiszen nagyon sok fajnak létezik törpe vagy csüngő változata.

A cserjenevelés a kertészkedés egyik legérdekesebb és leghálásabb feladata, ugyanis ha jól választunk, kevés munkával egész évre szóló vonzó színfoltjai lehetnek a kertünknek. A cserjék sokféle változatos növekedési és életformát mutatnak, gyakran a leveleiken kívül virágjukkal és terméseikkel is díszítenek. Szoliterként vagy kisebb-nagyobb laza csoportokba ültetve alkalmasak a figyelem felkeltésére, a hangsúlyos pontok képzésére, ezzel az egyes kertrészletek kiemelésére. A lombhullató díszcserjék a kertnek rövid és hosszú távon is meghatározó elemei. Ezek a növények viszonylag rövid idő alatt elérik csaknem végleges méretüket, és gyorsan teret alakítanak. A későbbiekben is ezen a leginkább szembetűnő magasságban adnak térfalat, virág- vagy termésdíszt, és díszítik kertünket négy évszakon át.

Vörös levelű hólyagvessző

Vörös levelű hólyagvessző

Physocarpus opulus ’Diabolo’

A vörös leveleivel megszínesíti a kerted bármelyik részét. Félgömb alakú, ágai sűrűn állnak. Lombtalan állapotban is szép. A 8-10 centiméteres fehér virágok 3-5 centiméter átmérőjű, félgömb alakú, tömött bogernyőkben júniusban nyílnak. Termése 3-5-ösével összenőtt, féléretten vöröslő, éretten barna, felfújt kopasz tüsző, mely sokáig a bokron marad. Szoliternek, kisebb cserjecsoportba, vagy akár sövénynek is ültetheted. Különösen jól mutat a sárgás vagy ezüst lombúak között.

Elolvasom »
Törpe vérborbolya

Törpe vérborbolya

Berberis thunbergii ’Atropurpurea Nana’

40-50 cm magasságával igazi törpecserje. Virága és dísztermése jelentéktelen mennyiségben nő, inkább habitusa, élénk, kárminpiros színű, finomabb és apróbb levelei adják fő díszítő értékét. Gömbölyded díszcserje, ágain apró tövisekkel.

Elolvasom »
Tulipánfa

Tulipánfa

Liriodendron tulipifera

Magas termetével, különleges alakú leveleivel és virágaival igazi elbűvölő jelenség. Gyakran összetévesztik a liliomfával. Gyökeresdés utám már gyorsan nő, és hosszú életű. Jól felismerhető jellegzetes alakú leveleiről, melyek ősszel aranysárgába fordulnak. Rovarok porozzák. Választhatod az oszlopos (’Fastigiatum’) és a sárga levélszélű (’Aureomarginatum’) fajtáit is.

Elolvasom »
Gömbjuhar

Gömbjuhar

Acer platanoides ’Globosum’

Közepes nagyságú, kis utcák, légvezetékek alatti területek fásítására alkalmas díszfa. Koronája 5-6 méter átmérőjű, lapított gömb alakú. Sűrű koronáját mélyen szeldelt, ötkaréjú levelek alkotják. Virágai lombfakadás előtt, áprilisban nyílnak. Lombja ősszel sárgára színeződik. Nem igényel koronaalakító metszést.

Elolvasom »
Japán babérsom

Japán babérsom

Aucuba japonica
Ár: 3200 Ft-tól

Örökzöld, tarka leveleivel minden évszakban különleges színfoltot teremt kerted félárnyékos helyein. Vastag, zöld vesszőjű cserje, nem feltűnő virágai március – áprilisban nyílnak. A nőivarú egyedek késő ősszel érő, vörös, megnyúlt termései egész télen díszítenek. Ha olyan növényt keresel, amelyik gondozás nélkül is szép marad, a babérsom ideális számodra.

Elolvasom »
Korallberkenye

Korallberkenye

Photinia x fraseri ’Red Robin’
Ár: 2800 Ft-tól

A vörös démon. 3 – 4 méter magas, gyorsan növő örökzöld cserje. Piros hajtásvégei messziről világítanak, lángvörösként izzanak. Tavasszal fehér virágjával, ősszel pedig piros, apró termésével díszít. Gyors növekedésével hamar eltakarja a kertet a kíváncsi tekintetek elől.

Elolvasom »
Japán gyöngyvessző

Japán gyöngyvessző

Spiraea japonica ’Genpei’

Kétszínű túlélő. A japán gyöngyvessző 60 – 100 cm magas, gömbölyded cserje. Leveli lándzsásak, tavasszal kihajtáskor barnáspirosak. Nagy, lapos, bogernyőkben csoportosuló fehér és rózsaszín virágai júniustól a fagyokig több hullámban nyílnak. Kevés gondozást igényel, de mégis egész évben mutatós díszcserje.

Elolvasom »
Cserjés pimpó

Cserjés pimpó

Potentilla fruticosa ’Goldfinger’

Sárga virágbomba. Sűrű, vékony ágrendszerű cserje, egy igazán bűbájos külsejű növény. Virágai májustól a fagyokig folyamatosan ragyognak. Remekül mutat az előkertben, vagy sövényként szépen keretezi az ágyásokat.

Elolvasom »
Tűztövis

Tűztövis

Pyracantha coccinea

Madarak kedvence. Tavasszal fehér, rövid bugákban nyíló virágjával, ősszel pedig színes termésével örvendeztet meg minket, és csalogatja be a madarakat. Ültethetjük szoliterként, a többi cserje közé, de nagyszerűen mutat sövénynek vagy kerítésnek is, ráadásul tövises ágai a betörőket is elriasztják. Jó várostűrő növény.

Elolvasom »
Rózsalonc

Rózsalonc

Weigela florida

Napimádó tölcsérkoszorú. Tölcsérszerű virágait két hullámban hozza nyár elején és végén. Bármekkora kertbe beleillenek, mivel a törpe változatától egészen a 2 méteresig beszerezhető. Nagyon népszerűek a zöld, tarka és a lila levelű változatai. Bármelyik fajtáját választod, megbánni biztos nem fogod, kerted egyik kedvenc virágzó cserjéje lesz.

Elolvasom »
Orgona

Orgona

Syringa vulgaris

A romantikus időjós. Az orgona az egyik legrégibb tavasszal virágzó cserje vagy kis fa. Illatos, nagy, csodaszép virágai április végén nyílnak. Napos, védett helyet, semleges talajt kedvel. Magányosan vagy cserjecsoportba, sövényként is ültethetjük.

Elolvasom »
Tarka levelű fűz

Tarka levelű fűz

Salix integra ’Hakuro – Nishiki’

Élő tűzijáték. A kisebb termetű díszfák egyik legkedveltebb fajtája, egzotikus, bohókás koronájával gyorsan a szívünkbe lopja magát. Levelei fehér, rózsaszín, zöld foltokkal márványozottak. Teljes pompájában úgy néz ki, mint egy tűzijáték.

Elolvasom »
Nyáriorgona

Nyáriorgona

Buddleja davidii

A pillangók mágnese. A nyáriorgona egy felálló szárú, gyorsan akár 2-3 méter magasra növő lombhullató cserje. Nyár közepétől a fagyokig ontja illatos, nagy virágait, melyek odacsalogatják a pillangókat.

Elolvasom »
Kerti hortenzia

Kerti hortenzia

Hydrangea macrophylla

A kertek királynője. A kerti hortenzia közepesen magas, lombhullató cserje, romantikus kert elképzelhetetlen nélküle.Színes, gömbölyded virágai 15-20 cm nagyságúak, június – augusztusban több hullámban nyílnak.

Elolvasom »
Cserjés hortenzia

Cserjés hortenzia

Hydrangea arborescens ’Annabelle’

A fehér elegancia. Az Annabelle mindenkit elbűvöl eleganciájával, a hatalmas, 20 – 25 cm-es krémfehér gömb alakú virágjaival, melyek nyáron több hullámban nyílnak. 1 – 1,5 méter magasra növő, kissé elterülő lombhullató cserje.

Elolvasom »
Liliomfa

Liliomfa

Magnolia x soulangeana

A tavasz hírnöke. A liliomfa a tavasz egyik legszebb, legfeltűnőbb növénye. Hatalmas virágai lombfakadás előtt nyílnak. Napos, széltől védett, párás helyen, savanyú talajban fejlődik a legjobban. Gyakran tévesen tulipánfának hívják.

Elolvasom »
Japán díszcseresznye

Japán díszcseresznye

Prunus serrulata ’Kanzan’

A rózsaszín virágbomba. Ha egyszer összetalálkozol egy virágzó díszcseresznyével, a látványt soha nem tudod elfelejteni és azonnal keresni kezded a helyét a kertedben. Gyönyörű, rózsaszín tömvetelt dús virágja mindenkit rabul ejt.

Elolvasom »

Kérd házhozszállítással!

Rendelésedet házhoz visszük

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Le a levéltetvekkel – védekezz ellenük!
Díszfák, Díszcserjék

Le a levéltetvekkel – védekezz ellenük!

A levéltetvek a növények leggyakoribb, legismertebb kártevője. Valamennyi növényen megjelenhet valamelyik fajtájuk.

Elolvasom »
Kerti hortenzia gondozása
Díszfák, Díszcserjék

Kerti hortenzia gondozása

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) a növényviág kaméleonja, sokféle színben pompázó gyönyörűséges labdához hasonló virágjával igazi romantikus hangulatot teremt a kertünkbe.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »