Fűszernövények

A fűszernövények ismerete hosszú múltra tekint vissza, termesztésük egyidős a haszonnövények termesztésével. A fűszernövények egyben gyógynövényként is alkalmazhatóak, és sokszor szélsőséges körülmények között is képesek életben maradni.

Fogyasztásukkal hasznos tápanyagokat, ásványi anyagokat juttatunk be szervezetünkbe. Nemcsak az ételek ízesítésére, hanem díszítésre is használhatjuk. Ha a kertben, erkélyen vagy ablakban termeszted őket, naponta friss fűszerekkel ízesítheted ételeidet.

A friss zöldfűszerek esztétikai értékükön túl már illataikkal jókedvre hangolnak. Bármely étel ízét izgalmassá, egyénivé tehetik. Hatóanyagaik serkentik az emésztőrendszer működését, javítják az étvágyat, növelik teljesítőképességünket. Vitamintartalmuk magas, illóolajaik pedig gátolják a mikroorganizmusok fejlődését. Ha egyszer ráérzel a friss fűszernövény ízére, utána függővé válsz, megpróbálod a lehető legtöbb ételbe belecsempészni.

Az illatos zöldfűszerek méltán kaphatnak helyet minden kiskertben, erkélyen, fontos, hogy ültetésüket pontos tervezés előzze meg. Figyelembe kell venni életformájukat, magasságukat, környezeti igényeiket, és persze esztétikai szerepüket is. A legtöbb növény meleg, napos, jó vízelvezetésű talajt kíván, mivel leveleik így lesznek a legaromásabbak. A fűszernövényeket ültetheted veteményesbe a zöldségek közé, a virágoskertbe, szegélyek, utak mentén, vagy ha helyünk engedi, kialakíthatunk nekik egy külön fűszerkertet. Ha csak kevés helyed van, válassz egymástól különböző ízvilágú növényeket, hogy minél változatosabban fűszerezhesd ételeid.

A fűszernövények nem csak az ételek ízesítésére vagy gyógyítására alkalmasak, hanem legtöbbjük igen dekoratív. Virágokkal, dísznövényekkel kombinálva varázslatos kiskertet, egy igazi oázist alakíthatsz ki, ahová szívesen vonulhatsz vissza pihenni. Használd ki a levelek és a virágok szépségét, sokszínűségét, bátran válogass minél több fajtát.

Rozmaring

Rozmaring

Rosmarinus officinalis

Fásodó szárú, fényes, sötétzöld, aromás illatú lándzsás levelű kiscserje. A kertben és a konyhában is sokoldalú növény. Tavasszal a méhek számára fontos nektárforrás. Melegkedvelő, fagyérzékeny, szabadföldi és cserepes termesztésre is alkalmas.

Elolvasom »
Levendula

Levendula

Lavandula angustifolia
Ár: 450 Ft-tól

A levendula talán a legismertebb gyógy- és dísznövény, napjainkban reneszánszát éli. Évelő kiscserje, illóolajokban gazdag. Keskeny, átellenes állású, ezüstszürke, szürkészöld színű levelei vannak. Számos fajtája létezik, virágja a lilán, kéken kívül lehet fehér vagy rózsaszínű.

Elolvasom »
Borsmenta

Borsmenta

Mentha x piperita

A borsmenta évelő, lágyszárú növény. Levele lándzsa, ellipszis alakú, széle fűrészes, erezete lilás színű, akárcsak a szára. A virágja világoslila, füzérszerű. Magas az illóolajtartalma. A borsmenta a legismertebb, de ezenkívül jónéhány fajtája megtalálható, pl. csokoládé-, alma-, ananász-, fodor- és epermenta.

Elolvasom »
Bazsalikom

Bazsalikom

Ocinum basalicum

A bazsalikomot rendszerint az olasz konyhához kapcsolják, de valójában Ázsia és Afrika a hazája. Többféle illóolajat tartalmaz. Elnevezése a görög basileus szóból származik, ami királyt jelent.

Elolvasom »
Metélőhagyma

Metélőhagyma

Allium schoenoprasum

A metélőhagyma sok fűszerkert oszlopos tagja, snidling néven is ismert. Lilás, rózsaszínes virágai látványos gömb alakú virágzatot alkotnak. Évelő, kedveli a meszes talajokat. Szárazabb, napos helyen, de félárnyékban is megél.

Elolvasom »
Citromfű

Citromfű

Melissa officinalis
Ár: 450 Ft-tól

A citromfű bokros, gyors növekedésű fűszer- és gyógynövény is egyben. A nevét is ennek köszönheti, a melissa görögül mézelő növényt jelent. Keresztben átellenesen álló, élénkzöld levelei fogazott szélűek, ajakos virágai illatosak, fehérek.

Elolvasom »

Kérd házhozszállítással!

Rendelésedet házhoz visszük

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Fűszernövények edényben
Fűszernövények

Fűszernövények edényben

Ha nincs kertünk ne csüggedjünk, hiszen a legtöbb fűszernövényt cserépben is nevelhetjük.

Elolvasom »
Ínycsiklandó receptek fűszernövényekkel
Fűszernövények

Ínycsiklandó receptek fűszernövényekkel

A fűszereket ősidők óta úgy emlegették, mint az ételek lelkét és a szakácsok örömét. Ha jól használjuk őket, ízükkel, frissességükkel a legegyszerűbb étkeket is az érzékek harmonikus élménnyé formálják.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »