Örökzöldek

Botanikai értelemben örökzöldek azok a növények, amelyek télen sem hullajtják le leveleiket, így egész évben üde színfoltot teremtenek kertünkbe. Az örökzöldeknél is van levél- vagy tűvesztés, de úgy, hogy az idős levelek lehullásakor egy vagy több év levélnemzedéke mindig a vesszőkön, ágakon marad.

Az örökzöldeket a levél alapján lomb-, tű- és pikkelylevelűekre osztjuk, azaz ide tartoznak a fenyők, ciprusok, tuják, hamisciprusok, cédrusok borókák, tiszafák, és még sorolhatnánk tovább. Megtalálható fa és cserje alakban is.

Hazánk örökzöldjei egyrészt fenyőfélék, másrészt a lombhullató erdők árnyékában élő örökzöld lomblevelűek. A fenyőfélék jól alkalmazkodnak ehhez a klímához, tűleveleik a fagynak, hónak, jégverésnek ellenállnak. Lefelé irányuló ágaikról a hó lecsúszik, így ágaik a súly alatt nem szakadnak le. A lomblevelű örökzöldek levele több évig a növényen marad, de erős fagyok hatására évenként lehullhat. Az áttelelő levelűek a lombjukat megtartják a téli időszakra és tavasszal, a lombfakadáskor hullatják le leveleiket.

Az örökzöldek számtalan fajtáját megtalálhatjuk a kertészetekben. Változatos forma- és színvilágukkal megalapozhatjuk a kertünk hangulatát. Választhatunk, gömb, kúp, oszlopos, kúszó, csüngő, magastörzsű növényeket, mindegyiket a zöld, sárga vagy kék árnyalataiban. A legtöbb a leveleivel díszít, de bőven akad, amelynek a virágzata is emeli a díszítő értékét.

A választás fontos szempontja a vízigény. Minél kékesebb egy növény színe, annál szárazságtűrőbb, minél zöldebb, annál többet párologtat és ebből következően annál több vízre van szüksége.

Ültetés előtt viszont mindig érdemes tájékozódni a növények pontos igényeiről és tulajdonságaikról.

Cukorsüvegfenyő

Cukorsüvegfenyő

Picea glauca ’Conica’

A cukorsüvegfenyő egy tömött kúp alakú, törpe, lassan növő örökzöld. Levelei vékonyak, enyhén szúrósak. Tavasszal a világoszöld hajtásai különlegesen széppé varázsolják. Ültetheted cserépbe is, decemberben akár kis karácsonyfának is feldíszítheted.

Elolvasom »
Törpe tuja

Törpe tuja

Thuja occidentalis ’Teddy’

Törpe, majdnem gömb alakú, tömött, apró tűlevelű örökzöld. Télen bebarnul, majd tavasszal szürkészöld színben megújul. A fagyot jól tűri. Tűlevelei puha tapintásúak.

Elolvasom »
Ezüstfenyő

Ezüstfenyő

Picea pungens

Az ezüstfenyő csodálatos kék színével, szabályos kúp formájával igazi gyönyörűség. Levelei szürkészöldek, merevek, szúrósak. A 6-10 centiméter hosszú tobozai világosbarnák, puha pikkelyűek.

Elolvasom »
Törpe gömbtuja

Törpe gömbtuja

Thuja occidentalis ’Danica’

A törpe gömbtuja élénkzöld színű, sűrű ágú. Előkertek, örökzöld csoportok, esetleg nagyobb sziklakertek növénye. Fiatalabb korban gömb alakot vesz fel, majd idősebb korban ez félgömbre változik. Pikkelylevelei fényeszöldek, télen barnásak. Ágai függőleges síkban rendeződnek.

Elolvasom »
Törpe kanadai gömbtuja

Törpe kanadai gömbtuja

Thuja occidentalis ’Kobold’

Törpe, idősebb korban félgömb alakú örökzöld, mely egész évben a sziklakert, előkert dísze lehet. Pikkelylevelei sötétzöldek. Nagyon lassan nő, alakformáló nyírást nem igényel.

Elolvasom »
Spirál mini tuja

Spirál mini tuja

Thuja occidentalis ’Spiralis Mini’
Ár: 1600 Ft-tól

Lassan növő, keskeny, oszlopos örökzöld. Levelei sötétzöldek, a fiatal hajtások kagylósak, csavarodók. Egy igazi különleges ékessége lehet a kisebb kerteknek.

Elolvasom »
Törpe arany gömbtuja

Törpe arany gömbtuja

Thuja occidentalis ’Mirjam’

Gömb alakú törpe örökzöld, kiskertek kedvelt növénye. Sárgászöld pikkelylevelei jól mutatnak sziklakertekbe, vagy nagyobb virágládákba, vegyes összeültetésekbe. Télen rezes barna színével díszít. Nagyon lassú növekedésű.

Elolvasom »
Csüngő ágú lucfenyő

Csüngő ágú lucfenyő

Picea abies ’Inversa’

Ez a fajta lucfenyő egy igazi különlegesség. Lecsüngő ágai, sötétzöld tűlevelei akkor érvényesülnek igazán, ha szoliterként ültetjük. Tobozai nagyok, növelik a díszítőértékét.

Elolvasom »
Smaragd tuja

Smaragd tuja

Thuja occidentalis ’Smaragd’
Ár: 1600 Ft-tól

Az egyik legkedveltebb örökzöld. Oszlopos, keskeny termetével a kis helyeket is zölddé varázsolja. Szoliterként vagy sövénynek is ültethető, a metszést jól tűri.

Elolvasom »
Tiszafa

Tiszafa

Taxus baccata

Ha egy igénytelen örökzöldet keresel, akár árnyékos helyre is, a tiszafa a legjobb választás számodra. Gyönyörűséges tűleveleivel, ősszel piros bogyóival a kerted dísze lehet. Kisgyerekes családoknak nem ajánljuk, ugyanis a piros magköpeny kivételével minden része mérgező.

Elolvasom »
Leyland ciprus

Leyland ciprus

Chamacyparis leylandii
Ár: 1900 Ft-tól

Az utóbbi évek legkedveltebb örökzöldje. Elsősorban nagyon gyors növekedése, és betegségekkel szembeni ellenállóképessége tette közkedveltté. A Leyland ciprus szépsége mellett igénytelen, kiváló por- és zajszűrő.

Elolvasom »
Himalájai selyemfenyő

Himalájai selyemfenyő

Pinus wallichiana

Földig lehajló ágaival, selymes, hosszú tűleveleivel igazi festői szépségű, tekintélyt parancsoló fenyő. Látványos külseje miatt gyakran találkozhatunk vele köztereken. Nagy a térigénye, így akkor válasszuk, ha elég nagy kerttel rendelkezünk.

Elolvasom »
Kék atlasz cédrus

Kék atlasz cédrus

Cedrus atlantica ’Glauca’

Terebélyes, impozáns koronájával, kékesszürke lombozatával a legismertebb és legkedveltebb örökzöldek egyike. Csodálatos megjelenésével, ágrendszerével, szürkés színével délies hangulatot sugároz, a mediterrán tájakat idézi.

Elolvasom »
Havasi törpefenyő

Havasi törpefenyő

Pinus mugo

Nyáron beleolvad környezetébe, tavasszal viszont igazi különleges szúró szépséggé változik. Új hajtásai puhák, fényes világoszöld színben pompáznak. Előkertek vagy díszkertek örökzöldjei közül nem hiányozhat. Számos fajtája létezik, nagyon népszerűek a magastörzsű változatai.

Elolvasom »
Lucfenyő

Lucfenyő

A lucfenyő gyors növekedésű. Legnagyobb előnye, hogy a klimatikus szélsőségeket is jól viseli! Jól tűri a szelet, szélvédő sávnak gyakran ültetik. Talajban nem válogat, de a nagyon száraz helyeket nem kedveli.

Elolvasom »
Törpe aranylombú keleti tuja

Törpe aranylombú keleti tuja

Lassan növő törpe tuja 1 m magas. Ágai sűrűn, függőleges síkokban randeződnek. Levelei sárgászöldek. Száraz meleg helyre ültessük balkonládába, sziklakertbe.

Elolvasom »
Európai ciprus

Európai ciprus

Fiatalon gyorsan növő, igen keskeny, oszlopos koronájú, egyenes ágrendszerű, örökzöld fa. Magassága kifejlett korában max 6 méter. Kiváló szoliternövény.

Elolvasom »

Kérd házhozszállítással!

Rendelésedet házhoz visszük

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Sövény örökzöldekből
Örökzöld

Sövény örökzöldekből

Az örökzöld egész évben a zöld arcát mutatja. Ha szeretnénk kertünket elzárni a kíváncsi tekintetek elől, vagy eltakarni egy épületet, rossz kerítést, legjobb, ha valamelyik örökzöldet válasszuk.

Elolvasom »
Mikor és hogyan öntözzük a tujákat?
Örökzöld

Mikor és hogyan öntözzük a tujákat?

A tuják vásárlásakor nagyon gyakran felmerülő kérdés, mekkora a növény vízigénye, milyen gyakran kell öntözni. Az elmúlt években, a gyakori barnulás előfordulásakor még időszerűbb ezzel foglalkozni.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »