A metélőhagyma sok fűszerkert oszlopos tagja, snidling néven is ismert. Lilás, rózsaszínes virágai látványos gömb alakú virágzatot alkotnak. Évelő, kedveli a meszes talajokat. Szárazabb, napos helyen, de félárnyékban is megél.
Felhasználása:
A levelek minden tavasszal korán kihajtanak, és felhasználhatod fűszervaj készítésére, levesekbe, főzelékekbe, salátákba, húsok ízesítésére, burgonyához, sajthoz, tojáshoz. Virágja is ehető, hagymaíze enyhébb, mint a leveleié, de díszítésre is használhatod. Közvetlenül tálalás előtt add az ételhez, mert hő hatására csökken a jellegzetes aromája.
Gyógyhatása:
Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja, ennek köszönhető gyógyhatása is, amely baktériumölő. A metélőhagyma vértisztító, vérkeringést fokozó hatású, csökkenti a koleszterinszintet. Segíti az emésztést, javítja az étvágyat, csökkenti a megfázás tüneteit.
Termesztése:
Hagymái aprók, felépítésük a vöröshagyma föld feletti részéhez hasonló, vékony, föld fölött álló hengeres hagymalevelei sűrűn helyezkednek el. Kedveli a napos helyet, de a hideget is jól tűri, félárnyékba is ültetheted. A tápanyagban gazdag talajt dúsan növekvő levelekkel hálálja meg. Virágzás után a talaj felett vágd el a virágszálakat. Jó szárazságtűrő.
Más növények mellé ültetve segít a tetveket távoltartani, megóvja őket a gombás fertőzésektől.
Betakarítása, tárolása:
Megszáríthatod, de az íze így meg sem közelíti a friss növényét. Helyette inkább apróra vágva fagyaszd le, vagy olajba tedd el, esetleg készíts belőle pestót.
Érdekesség:
Kínában már négyezer éve ismerik, a mérgezések ellenszerének hitték, vérzéscsillapítónak használták. Kínai neve: „Ékszer a zöldségek között”. Európába Marco Polo hozta el, csak a XVI. században vált ismertté.