Levendula

Lavandula angustifolia

A levendula talán a legismertebb gyógy- és dísznövény, napjainkban reneszánszát éli. Évelő kiscserje, illóolajokban gazdag. Keskeny, átellenes állású, ezüstszürke, szürkészöld színű levelei vannak. Számos fajtája létezik, virágja a lilán, kéken kívül lehet fehér vagy rózsaszínű.

Felhasználása:

Friss vagy szárított virágait használhatod díszítésre, illatosításra, édes és sós süteményekbe, limonádéba. Szárított virágait zsákocskákba csomagolva illatosíthatod vele az ágyneműd, a ruhák közé téve elűzheted a molyokat. A virágokból lepárolt olaj népszerű összetevője az illatszereknek és a piperecikkeknek.

Gyógyhatása:

A levendulának aromás, tiszító, antiszeptikus, szedatív, antidepresszív és görcsoldó hatása van. Teája emésztésjavító és fájdalomcsillapító hatású, segít álmatlanság, szorongás esetén. Külsőleg használva élénkíti a vérkeringést, rovarcsípések esetén enyhíti a fájdalmat. Néhány csepp levendulaolaj halántékra dörzsölése csillapítja a fejfájást. Illóolaja fürdővízbe cseppentve segíti az elalvást.

Termesztése:

Termesztheted szabadföldben vagy cserépben. A levendula a napsütötte helyeket, meszes, agyagos, tápanyagban szegény talajt kedveli. Minden évben virágzás után vágd vissza a felére a bokrosodás elősegítése érdekében. Fővirágzása június-júliusban, másodvirágzása augusztus- szeptemberben van. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnél kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm legyen, ha nagy kerek bokrokat szeretnél ültesd kb. 100 cm-re egymástól a növényeket. Levendula ültetése után hetente rendszeresen öntözzük, amíg rendesen be nem gyökeresedik a helyén. Szárazságtűrő növény, de a mérsékelt öntözést meghálálja.

Betakarítása, tárolása:

A virágzás elején vágd le virágos ágait, lehetőleg akkor, amikor süt a nap, mivel olyankor a legmagasabb az illóolaj tartalma. Amikor a nap elbújuk, az illóolaj a szárába visszahúzódik. Felhasználhatod frissen, vagy megszáríthatód kis csokrokban, meleg, száraz helyre kötözve.

Érdekessége:

A Lavandula angustifolia francia, közönsége, keskenylevelű vagy orvosi levendula néven is ismert.

Hazánkba szerzetesek hozták az első növényeket. Botanikai neve a lavare – tisztítani, mosni igéből származik., mivel leginkább a fürdőket illatosították virágjával, de már ismerték fertőtlenítő, idegnyugató hatását.

Levendula

Kérd házhozszállítással!

Rendelésedet házhoz visszük

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »