Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

 Nagyon fontos, hogy mindig megbízható helyről, vírusmentes csemetét vásárolj. Gyökereit soha ne hagyd kiszáradni, csomagolva szállítsd, majd próbáld meg a legrövidebb idő alatt elültetni. Ha erre nincs lehetőség, vermeld el a földbe, vagy állítsd homokkal, forgáccsal, földdel töltött cserépbe. Őszi ültetés esetén a koronáját ne metszd, a gyökerekből is elég, ha a sérülteket levágod.

Válassz egy napos helyet!

A gyümölcsfa megfelelő helyén kiválasztása nagyon fontos, hiszen befolyásolja a későbbi termés mennyiségét és minőségét. Figyeld meg a kertben a fényviszonyokat, széljárást, illetve azt, hogy az őszi fagy mely hol hagy először dérfoltokat a növényeken vagy a gyepen. A gyümölcsfák többsége melegigényes, ezért t szél- és fagyvédett, kifejezetten napos helyre ültesd. Árnyékban nem teremnek szép színes, édes gyümölcsök.

Áss mély gödröt!

Ültetés előtt áss egy minimum 80 x 80 cm-es gödröt. Minél kötöttebb a talaj, annál nagyobb mennyiséget mozgass át. Ilyen mélyre nem kerül a facsemete, de nagyon fontos, hogy a talajt fellazítsd, és a gyökerek képesek legyenek megfelelően fejlődésnek indulni. A gödör ásásakor ne keverd az altalajt a felszínivel, hanem két kupacba gyűjtögesd, és mindig a fenti rétegből származót tedd a gödör aljára.

Trágyázd meg a talaj!

Ültetéskor legjobb, ha szerves trágyát, például érett marhatrágyát szórsz a gödör aljába, majd jól átforgatod a talajjal. A kertészeti árudákban vásárolt zsákos trágyák nagy előnye az istállótrágyával szemben az, hogy át vannak gőzölve, nem vonzzák a kártevőket. Homokos talajon több szerves trágyára, komposztra van szükség a vízmegtartó képesség növelése érdekében, kötöttebb talajokon a talaj fellazításával segítheted a vízelvezetést, megkönnyítve a gyökerek útját. Mindig ügyelj arra, hogy a fa gyökere és a trágya között legalább 5 – 6 cm földréteg legyen, ne érintkezzenek közvetlenül egymással.

Ültesd el!

Ültetés előtt a talajt alaposan öntözd be, iszapold. Érdemes talajfertőtlenítőt szórni a talajban garázdálkodó kártevők ellen. Gázosító tulajdonságának köszönhetően elpusztítja a férgeket, melyek elrághatják a hajszálgyökereket, ezzel elpusztítva a növényt. Miután a facsemetét a földbe raktad, ügyelj arra, hogy az oltás helye mindig a föld felszíne felett, iránya pedig az uralkodó széljárással ellentétes legyen. Ha nagyon mélyre kerül, a fa pusztulásával járhat. A növény beültetésekor óvatosan, de alaposan taposd le körülötte a földet, és bőségesen öntözd is meg. Ha szükségesnek látod ez utóbbi műveletet ismételd meg. Tehetsz a fa köré mulcsot, vagy komposztot. Érdemes karót, vagy törzsvédő hálót is vásárolni a későbbi károk megelőzése érdekében. Ha a gyümölcsfát tavasszal ülteted, készíts tányért a fa tövénél, a jobb öntözés érdekében. A tányért töltsd meg alaposan vízzel minden alkalommal.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »