A fügetermesztés rejtelmei

A füge népes családból származik, rokonságban áll az eperfával, a szobai fikusszal, és még a gumifával is.
A füge olyan ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak is találhatók benne. Magas B-vitamin tartalma, káliumtartalma, emiatt csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát, segíti a szív egyenletes működését. A kálium segít a szívverés szabályozásában és csökkenti a vérnyomást, így magas vérnyomástól szenvedőknek különösen ajánlott.

Jó hatással van a májra és az epére is, az idegekre, serkenti a sejtek anyagcseréjét, és olyan bioanyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki jótékony hatásukat. Fogyasztása segíthet a téli depresszió leküzdésében. Értékes rostokat tartalmaz, ezért a testsúlycsökkentésben is igen hatékony. Ezt elsősorban magas magnézium-tartalmának köszönheti, amely a fehérje és a szénhidrát lebontásában játszik szerepet.

Milyen helyre ültesd?

A füge napos, védett helyet kedvel, egy déli oldal kedvező számára. Legjobb, ha körbejárja a nap, akkor érleli be legszebben a termését.
Legideálisabb számára a semleges kémhatású, laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talaj, de valójában mostohább körülmények között is jól megél, akár a homokos vagy a sziklás, száraz talajon is. Kiterjedt gyökérzetének köszönhetően jól tűri a szárazságot.

Mekkora növényt érdemes ültetni?

Legjobb, ha idősebb, akár három – négy éves, konténeres növényt ültetsz. Ha ősszel vásároltad, ne felejts el ősszel felkupacolni a talajt a töve körül, esetleg betakarni mulccsal, szalmával. Első évben az öntözésen kívül nincs egyéb tennivalónk a növénnyel. Második évben érdemes visszametszeni, és elkezdeni a növény szép formájának kialakítását. Abban az évben amikor hosszabb ideig nagyon hideg (- 10 fok alatti) van, nagy eséllyel vissza is fagynak az ágak, így a metszésre akkor is rákényszerülünk, ha egyébként nem szerettünk volna. Arra viszont figyeljünk, hogy csak akkor távolítsuk el a száraz részeket, ha már tartósan jó idő van, és nem várható több fagy.

Mikor kezd el teremni?

A füge általában telepítés után három évvel kezd el rendesen teremni. Május közepén jelennek meg az első rügyek, majd a kis fügék, melyek júliusra érnek be. Közben viszont folyamatosan megjelennek a levélhónaljban is, és jó idő esetén egészen október közepéig érnek. A legtöbb termesztett füge csak megporzás után érik be, , a nálunk is nevelhető úgynevezett adriai típus azonban anélkül is érlel termést, hogy beporoznák a rovarok.

A füge növényvédelme

A fügét ritkán támadják meg kártevők és kórokozók, vegyszerek nélkül is jól nevelhető. Ha megkapja a megfelelő mennyiségű vizet, napos helyen van, és néha tápanyaggal is ellátjuk, nem igényel külön védelmet.

Nyersen vagy befőzve?

A füge gyümölcsét csak teljes érett állapotban élvezhetjük. Ilyenkor mézédes, puha, kellemes zamatú. Szállítani nem igazán lehet, gyorsan bebarnul, hűtőben is csupán néhány napig tarthatod. Legjobb, ha annyit szedünk csak le a bokorról, amennyit frissen meg bírunk enni. Ha éretlenül szedjük le, ehetetlen, nem érik be utólag. Amennyiben akkora mennyiségű szedsz le egyszerre, hogy nem tudod frissen elfogyasztani, készíthetsz belőle bort és dzsemet is. Kacsamell mellé tálalva igazi ínyencség.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »