Citromfű

Melissa officinalis

A citromfű bokros, gyors növekedésű fűszer- és gyógynövény is egyben. A nevét is ennek köszönheti, a melissa görögül mézelő növényt jelent. Keresztben átellenesen álló, élénkzöld levelei fogazott szélűek, ajakos virágai illatosak, fehérek.

Felhasználása:

A citromfű illóolajban gazdag, illata és íze citromos, ehető részei a levél, leveles hajtás és a virágok. Friss leveleit teába, limonádéba, salátába használhatod, de nagyon finom szörpöt is készíthetsz belőle. A friss leveleket teheted gyümölcskoktélokba is. Szárított formában teaként ihatod.

Gyógyhatása:

A citromfű teája erősíti az idegrendszert, segít a nyugtalanság, szorongás és alvásproblémák esetén. Az étkezés előtt elfogyasztott tea jó hatással van a gyomor és emésztőrendszer működésére. Izzasztó hatású, a megfázás és influenza tüneteit segít csökkenteni.

Termesztése:

Szabadföldben, cserépben, erkélyen is nevelheted. Tápanyagban gazdag, nedves talajban, napos helyen vagy félárnyékban termesszük. Virágzás után vágjuk vissza, hogy friss leveleit újra be tudjuk takarítani, és megakadályozzuk magjainak elszórását.

Betakarítása, tárolása:

Friss leveleit igény szerint szedheted. Teának virágzás előtt gyűjtsd, mert akkor a legmagasabb az illóolaj – tartalmuk. Szárításhoz is a virágzás kezdetén vágd le, és száraz, hűvös helyen lógasd fel az ágait, majd leveleit lemorzsolva jól záródó üvegben tárold.

Citromfű

Kérd házhozszállítással!

Rendelésedet házhoz visszük

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »