A citromfű bokros, gyors növekedésű fűszer- és gyógynövény is egyben. A nevét is ennek köszönheti, a melissa görögül mézelő növényt jelent. Keresztben átellenesen álló, élénkzöld levelei fogazott szélűek, ajakos virágai illatosak, fehérek.
Felhasználása:
A citromfű illóolajban gazdag, illata és íze citromos, ehető részei a levél, leveles hajtás és a virágok. Friss leveleit teába, limonádéba, salátába használhatod, de nagyon finom szörpöt is készíthetsz belőle. A friss leveleket teheted gyümölcskoktélokba is. Szárított formában teaként ihatod.
Gyógyhatása:
A citromfű teája erősíti az idegrendszert, segít a nyugtalanság, szorongás és alvásproblémák esetén. Az étkezés előtt elfogyasztott tea jó hatással van a gyomor és emésztőrendszer működésére. Izzasztó hatású, a megfázás és influenza tüneteit segít csökkenteni.
Termesztése:
Szabadföldben, cserépben, erkélyen is nevelheted. Tápanyagban gazdag, nedves talajban, napos helyen vagy félárnyékban termesszük. Virágzás után vágjuk vissza, hogy friss leveleit újra be tudjuk takarítani, és megakadályozzuk magjainak elszórását.
Betakarítása, tárolása:
Friss leveleit igény szerint szedheted. Teának virágzás előtt gyűjtsd, mert akkor a legmagasabb az illóolaj – tartalmuk. Szárításhoz is a virágzás kezdetén vágd le, és száraz, hűvös helyen lógasd fel az ágait, majd leveleit lemorzsolva jól záródó üvegben tárold.