Nem kell azonban mindig messze utaznunk, ha van egy nagyobb területünk, megteremthetjük akár a saját kis szőlőbirtokunkat kellő munkával, türelemmel. Ha a kertünkben csak egy kis napos rész van, akkor is érdemes néhány szőlővesszőt ültetni, hiszen milyen fantasztikus érzés a saját szőlőtőkénkről csemegézni a finom, érett szemeket.
Milyen fajtát válasszunk?
A szőlőfajták között megkülönböztethetünk bor- és csemegeszőlőket. Néhány faja pedig kettős felhasználású. Ha csak néhány tövet tudunk elültetni, mindenképpen a csemegeszőlők között válogassunk. Lehetőleg próbáljuk olyan fajtákat választani, amelyek egymást követően érnek be, így akár július második felétől október végéig lehet friss szőlőnk. Korai érésű például a Csabagyöngye, Pannónia kincse, Favorit, Eszter, középérésű a Néró, a Chasselas, késői a Hamburgi muskotály, Afúz Ali, Itália.
Bár a szőlőmag nagyon egészséges, a hagyományos szőlők mellett a mag nélküli fajták is kedveltté váltak az elmúlt években, például a Kismis moldavszkij és a Belgrádi magvatlan. A kisgyermekek nagyon élvezik, hiszen gyakran a mag miatt utasítják el ezt a gyümölcsöt. Nagy előnye, hogy a mag nélküli szőlő ritkábban okoz epebántalmat.
Milyen helyet kedvel?
Egy megfelelő hely kiválasztásával csökkenthetjük a betegségek kialakulását, hosszú éveken át biztosíthatjuk a magas gyümölcshozamot. A szőlő meleg- és napfényigényes növény, fürtje ott érnek be igazán, ahol egész nap éri őket a napsütés. Ne ültessük túl sűrűn a tőkéket, sem fagyzugba, szeles, huzatos helyre.
A szőlő a legjobb talajokon terem a legbővebben, de elviseli a homokos, kötött talajt is. A szőlő nem szereti, ha nedves a gyökere, éppen ezért el kell kerülni azokat a helyeket, ahol a talaj túl nedves vagy sokáig áll benne a víz.
Ültetése, gondozása
A szőlőoltványok vásárlásánál figyeljünk arra, hogy egészséges, vírusmentes növényt vásároljunk. A faiskolákban szigorú vizsgálaton esnek át a növények, kis címkén igazolják a vírusmentességet.
A szőlő telepítése előtt érdemes a kertünk talaját megforgatni, fellazítani, akár kézi ásóval, akár géppel, ha nagyobb területen szeretnénk telepíteni. Ezután dolgozzunk bele érett marhatrágyát, négyzetméterenként 10 – 15 kilót. A szőlő kúszónövény, mindenféleképpen szükségünk lesz támrendszerre is. A szőlő közötti távolság legyen 2 – 2,5 méter, a sorok közötti pedig 3-3,5 méter. Ültetés előtt egy-két órára állítsuk vízbe a szőlőolványokat. Csak a sérült gyökereket vágjuk le, és olyan mélyre ültessük a vesszőt hogy az oltott rész majdnem a föld szintjéig érjen. A növény körüli talajt enyhén be kell fedni és bőven kell öntözni egészen addig, amíg a szőlő növekedésnek nem indul.
Tavasszal bontsuk le a kupacot a szőlőtövek körül, majd metsszük vissza a szárakat a gyökérnyaktól fölfelé 3 rügyre. Az első évben maximum két szárat hagyjunk meg az oltványon a többit távolítsuk el az oltott rész fölött visszavágva. A szőlő későbbi, rendszeres metszése is elmaradhatatlan, nélküle nem lesz bő termésünk.
Ezután nyáron a zöldmunkákról sem szabad megfeledkeznünk: hajtásválogatás, hónaljazás, kötözés, tetejezés. Mindig figyeljünk arra, hogy egy kiló szőlő felneveléséhez 1,5 négyzetméter lombfelületre van szüksége a tőkének.
A metszés mellett a növényvédelemre is nagy gondot kell fordítanunk. Ez a rügyfakadás előtti lemosó permetezéssel kezdődik, a többi már megelőző jellegű vagy tünetkezelő. Egyre elterjedtebbek a rezisztens fajták, de még az ő esetükben is felütheti fejét valamilyen betegség, melyet kezelni kell.
A csemegeszőlő szüretelése
A csemegeszőlő bogyói viszonylag magas cukortartalmúak. Ennek az egyik fele szőlőcukor, a másik gyümölcscukor. Mindkettő gyorsan felszívódik, tápértékük jelentős. Tartalmaz még savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, ezért érdemes nyáron és ősszel is rendszeresen fogyasztani.
A szőlő nem utóérő gyümölcs, ezért akkor szabad leszedni, amikor az egész fürt érett állapotba kerül, hiszen előfordulhat, hogy ahol a nap jobban érte, hamarabb édesebbé váltak a bogyók. Lehetőleg száraz időben, a harmat felszállása után szüreteljük, és minél hamarabb vigyük hűvös helyre a fürtöket. Néhány fajta akár hetekig eltartható, ha felakasztjuk fagymentes helyen.
Készíthetünk belőle gyümölcslevet, lekvárt, eltehetjük befőttként, hogy a hideg, téli napokon újra felidézhessük az ízét.