Rózsák besorolása

Teahibridek

Napjainkban a legelterjedtebb, szépségük, hatalmas színválasztékuk mindenkit rabul ejt. A rózsatövek nyár végére a 1,5 – 2 méter magasságot is elérhetik, fajtától függően. A virágok hosszú, egyenes száron, magányosan, folyamatosan nyílnak május végétól egészen a fagyokig.
Olyan virágágyakba javasoljuk, ahol a rózsáknak nem a tömegükkel, hanem csodálatos szépségükkel, formájukkal kell díszíteni. Rózsacsokrok készítésére a legalkalmasabbak.

Történelmi rózsák

Különleges, a régi korok hangulatát idéző rózsák, nemesítésük vagy felfedezésük 1920 előtt történt. Virágaik egy évben egyszer nyílnak, általában erőteljes illattal rendelkeznek, változatos formájúak.

Romantikus rózsák

Rendkívül sok, szabályosan elrendezett sziromból álló, kerek, tömött virágok, melyek illatosak és folyamatosan nyílnak. Régimódi formájúak, nyár elejétől őszig virágoznak. Felhasználhatóak szegélyágyások díszítésére, vagy növénycsoportok színesítésére.

Parkrózsák

Erős növekedésű, 1 – 2 méteres bokrot nevelő rózsák tartoznak ebbe a csoportba. Virágaik lehetnek teltek vagy szimplák, de igen nagyok, illatosak vagy illat nélküliek. Nagy részük a nyár folyamán kétszer vagy esetleg többször is virágzik.
A parkrózsák a kert kiemelt pontjaira valók: utak, pihenők mellé, épületek közvetlen környezetébe. Feltűnő és folyamatosan nyíló virágaikkal nyáron csodálatos hatást nyújtanak.

Ágyásrózsa

Alacsony vagy középmagas növekedésűek (40–100 cm). Virágaikat sokvirágú, lapos bugavirágzatokban hozzák. Az egyes virágok viszonylag kicsik és nem is mindig illatosak, a lombozat fölött nagy tömegben fejlődve azonban igen intenzív színhatást adnak.

Minirózsák

Alacsony növekedésűek (max. 30–40 cm), finom ág- és levélrendszer, sok, csoportosan nyíló apró, egyszerű vagy féligtelt virág jellemzi őket, melyek folyamatosan nyílnak. Kis terek (akár balkonok, sírok, sziklakertek) díszítésére, virágágyi szegélyek kialakítására ajánljuk őket.

Talajtakaró rózsák

Alacsony termetű, széthajló ágrendszerű rózsák. A folyamatosan és csoportosan nyíló virágok dekoratív virágszőnyeget képeznek.

Kúszórózsák

Két nagy csoportba oszthatjuk őket.

  • A climber rózsák a kisebb kertek tökéletes növényei. Minimális talajfelületet igényelnek, ugyanakkor árnyékolnak, eltakarnak, és függőleges felületekre terjesztik ki a kertet. 2 – 3 méter magasra nőnek, folyamatos virágzással kápráztatnak el, rózsaívek és kapuk befuttatására ideális választás.
  • A rambler rózsák pedig nagyobb, vadregényes kertek elengedhetetlen képviselői, képesek kisebb épületeket is beborítani. Rendkívül gyorsan, akár 5 – 6 méter magasra is megnőnek, egyszer, de akkor hosszabb ideig virágoznak. Kopár falfelületek, magas kerítések befuttatására, takarására őket válasszuk.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »