Hogyan tartósítsuk a fűszereket?

A friss fűszer íze egyedi és pótolhatatlan, ha lehetőségünk van rá, használat előtt szedjük le a leveleket. Előfordul viszont, hogy nem jut hely már a lakásban, vagy ajándékozni szeretnénk belőle, akkor, tartósítanunk kell. Tarthatunk fűszert a polcon üvegbe zárva, az ablakban, a fagyasztóban, vagy a kamrában felakasztva. Melyik a legjobb megoldás? Mindig a helyzettől függ, a cél viszont egy: mindig kéznél legyen, amikor szükségünk van rá.

Üvegbe zárva

A legtöbb fűszernövény szárítható, így akár a következő idényig használhatjuk őket. Szárításra mindig a zsenge, fiatal hajtások a legjobbak. Lehetőleg a reggeli órákban szüreteljünk, amikor a levelek már nem harmatosak, de még nem sütötte meg őket a nap. Mindig az egészséges ágakat és leveleket szedjük le. A kisebb levelű növényeket csokorba kötve is száríthatjuk. Mindig meleg, szellős, közvetlen naptól védett helyre tegyük. Száradás után lemorzsolva üvegbe tölthetjük, vagy akár felakasztva is tárolhatjuk a kamrába, ha van megfelelő helyünk. A nagyobb levelek esetében leszedjük a szárról tegyük egy rácsos tálcára úgy, hogy ne fedjék egymást. Időközönként forgassuk át őket, hogy a nedvesség elpárolgasson. Szárításra alkalmas: bazsalikom, babérlevél, citromfű, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, lestyán. zsálya, majoránna, tárkony. Adagolásnál figyeljünk arra, hogy egy evőkanál friss helyett elegendő egy kávéskanál szárított fűszer.

Fagyasztás

A fűszernövényeket fagyaszthatjuk is. Két különböző módja a legismertebb. Első esetben a leveleket tisztítás után zárjuk zacskóba vagy üvegbe, címkézzük, majd tehetjük is a fagyasztóba. A másik lehetőség pedig a fűszerkocka készítése. A leveleket aprítsuk össze, rakjuk egyenlő mennyiségben a jégkockatartó mélyedésibe, töltsük fel vízzel, és fagyasszuk le. Így bármikor kivehetünk egy – egy kockát mártások, levesek, szószok, vagy egyéb ételek ízesítésére. A lefagyasztott növényeket optimális esetben hat hónapig használhatjuk. Jól tűri a fagyasztást a petrezselyem, a snidling, a bazsalikom, a turbolya, a mentafélék.

Sóval történő tartósítás

A fűszernövényeket apróra vágjuk. 1 kg fűszernövényhez 20 dkg sót teszünk, majd rétegezve üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.

Fűszerolaj

A fűszernövényeket pépesítjük, üvegbe tesszük, majd annyi olíaolajat öntünk rá, hogy egy ujjnyira ellepje.

Fűszerecet

A frissen szedett fűszernövényeket üvegekbe rakjuk, felöntjük borecettel, és szorosan lezárjuk. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »