Fűszernövények edényben

Ha nincs kertünk, csak egy kisebb udvarunk, vagy akár erkélyünk, esetleg ablakpárkányunk világos helyen, ne csüggedjünk, hiszen a legtöbb fűszernövényt cserépben is nevelhetjük. Ilyen például a bazsalikom, borsika, kakukkfű, kapor, lestyán, levendula, menta, rozmaring, szurokfű, tárkony, zsálya.

Fűszerkert kertben, erkélyen vagy teraszon

Az udvaron kialakíthatunk dézsás fűszerkertet. A falak és a házak oldalában agyagedényekben, kosarakban akár lépcsőzetesen is pakolhatjuk őket, de akár a fal kiszögellése is alkalmas lehet a növénytartók tárolására. Az erkélyeken és teraszokon korlátozott hely áll rendelkezésünkre, így a legideálisabb, ha szögletes edényeket, virágládákat használunk. Napsütötte, déli fekvésű erkélyeken a rácsokra vagy pergolára futtatott, valamint a magasabbra növő dézsás növények, mint például a babér, nyáron árnyékukkal védhetik a kisebb fűszernövényeket.

Növények az ablakban

Ha egész évben friss fűszernövényeket szeretnénk termeszteni a lakásban, akkor világos keleti vagy nyugati ablakot válasszunk, télen pedig déli oldalt. Legjobb, ha kaspóban vagy alátéten állnak a cserepek, és ne felejtsük el kilyukasztani az aljukat. Ha száraz a lakásban a levegő, sűrűbb öntözést igényelhetnek.

Edények a növények számára

Az edények mérete és alakja változatos lehet, mindig a tárolásukra szánt terület nagysága határozza meg. Próbáljuk meg természetes anyagokat, agyagcserepeket, faládákat, vesszőkosarakat használni. Ha modern beton vagy műanyagelemeket válasszunk, lehetőleg az egyszerű geometriai formákat részesítsük előnybe.

Mire van szüksége a növényeknek?

Majdnem minden fűszernövény nevelhető edényben, viszont azt ne felejtsük el, hogy a föld, a víz, és a tápanyagok csak korlátozott számban állnak rendelkezésükre. Ezért nagyon fontos, hogy jó minőségű virágföldet válasszunk. Már külön fűszernövény földet is vásárolhatsz. Rendszeresen, napos helyen akár naponta öntözni kell. A pangó nedvesség megelőzésére kavics- vagy homokréteget helyezzünk az edény aljára. Később rendszeresen gondoskodjunk a tápanyagok pótlásáról, lehetőleg természetes szereket használjunk.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »