Különleges gyümölcstermők

Néhány évtizede még ritkaságnak számított egy különlegesebb gyümölcsfa, ma már viszont egyre gyakrabban találkozhatunk fügével, gránátalmával, homoktövissel, áfonyával, datolyaszilvával a díszkertekben is. Egzotikus megjelenésük, gyümölcsük, vagy akár az őszi lombszíneződése minden tekintetet magához vonz.

Melyiket válasszam?

A különleges gyümölcsfajok közül nem könnyű kiválasztani azokat, amelyek termesztésében valódi sikerélményünk lehet. Először tájékozódnunk kell a a telepítendő növény méretéről. Vannak, amelyek nagyobb helyet igényelnek, például a datolyaszilva vagy a füge, a közepes méretűek, mint a gránátalma, homoktövis, fekete bodza, és a kisebb növények, például az áfonya, kökény. A méretüket nemcsak a magasságuk, hanem a szélességük is meghatározza, így a választásnál figyelembe kell vennünk azokat, amelyek korlátozhatják a szomszédos növények életterét.

Jellemzők és gondozás

A méretük mellett meghatározó a növekedés üteme is, azaz mennyi idő alatt érik elvégleges méretüket. Erőteljes és gyors növekedés növényeknél különösen fontos lehet a rendszeres metszés.

A méretük után meg kell ismernünk a növény talaj-, víz-, tápanyag- és vízigényét is. Példaul az áfona és a fekete berkenye nem érzi jól magát a meszes talajban, egy idő múlva kipusztul, viszont a húsos som kibírja. Vannak növények, melyek vízigényesebbek, mint a fekete berkenye, és szárazságtűrőbb fajok, például a húsos som. Nemcsak a víz mennyiségére, de minőségére is érzékenyek néhány növény, például az áfonya is.

Ha kertünk talaja nem alkalmas a termesztésre, akkor nevelhetjük őket a számukra optimális virágfölddel megtöltött konténerben, dézsában is. Ilyenkor viszont fokozottan ügyeljünk az öntözésre és a tápanyagok pótlására.
A növények fényigényét is figyelembe kell vennünk. Napos helyet szeret a homoktövis, viszont jól tűri a félárnyékot a húsos som és az áfonya.

Látványnak sem utolsó

Ha sikerül az ideális növényt kiválasztanunk, és megfelelően gondoznunk, nagy élményben lehet részünk. Szemet gyönyörködtető látvány a tavasz hírnökeként igen korán virágba boruló húsos som, vagy a kései virágzású fekete bodza. A termések díszítőértékét sem lehet elhanyagolni. Nagyon mutatós a homoktövis élénksárga vagy narancspiros termései. Különösen szép látványt nyújtanak a fekete berkenye és az áfonya vörös színű, vagy a húsos som sárga színű őszi levelei.

  • Füge
  • Áfonya
  • Gránátalma
  • Olajfa
  • Fekete berkenye
  • Húsos som
  • Fekete bodza
  • Homoktövis
  • Naspolya

Kérd házhozszállítással!

Rendelésedet házhoz visszük

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »