Sövény örökzöldekből

Az örökzöld – nevéből fakadóan, egész évben a zöld arcát mutatja. Ha szeretnénk kertünket elzárni a kíváncsi tekintetek elől, vagy eltakarni egy épületet, rossz kerítést, legjobb, ha valamelyik örökzöldet válasszuk, de melyiket?

Mi a célunk?

Először érdemes néhány kérdést tisztázni magunkban. Mit szeretnénk takarni és mekkora területen? Ugyanis más növényre van szükségünk, ha csupán egy keskeny területen van szükségünk takarásra, vagy akkor, ha egy egész, hosszú utcafrontot szeretnénk beültetni.  Milyen magasra nőhet a növény? Az örökzöldek általában jól tűrik a metszést, de az a tapasztalatunk, a kezdeti lelkesedés után sajnos teherré válik a folyamatos munka. Éppen ezért érdemes pontosan utánanézni a növények maximális magasságának és annak, mekkora növekedés várható évente. Ha például mindössze két méter magasságban kell takarnunk, nem érdemes olyan örökzöldet választank, mely évente 80 cm-t nő, és végleges magassága eléri a 8-10 métert. Ebben az esetben érdemesebb kisebb növésűt választani, esetleg annak már egy idősebb változatát, mely azonnal megoldja a problémánkat.

Fontos azt is megnézni, mekkora szélességben terjedhet a növényünk. Ugyanis, ha csak keskenyebb területünk van, nem érdemes olyan növényt ültetni, mely oldalra is gyorsan terjeszkedik, és folyamatosan metszenünk kell. Helyette válasszuk az oszlopos örökzöldeket. Ültetés előtt érdemes talajvizsgálatot végezni, ugyanis az örökzöldek a meszes talajt nem bírják.

Milyen örökzöldet válasszunk?

A legáltalánosabban elterjedt a Smaragd tuja (Thuja occidentalis ’Smaragd’). Keskenyebb területen is elfér, hiszen 80 – 100 cm széles kifejlett állapotában. Gyorsan nő, akár a 8 méter magasságot is elérheti. A metszést nagyon júl tűri, formázhatjuk kedvünkre, formázhatunk belőle tömör örökzöldsövényt. Hátránya az utóbbi években elterjedt gyakori betegség, mely ellen rendszeres tápanyag utánpótlással, öntözéssel, és lemosó permetezéssel védekezhetünk.

Az elmúlt ével slágere a Leyland ciprus (x Cupressocyparis leylandii). Gyors növekedésével, kiváló ellenállóképességével vívta ki magának a tiszteletet. Talajban nem válogat, de a meszet nem bírja. Fiatal korában rendszeres öntözést igényel, cserébe akár 80 – 100 centit is nő évente. Alkalmas nagyobb területek takarására, kiválón metszhető, rövid idő alatt igazi zöld falat alakíthatunk ki kertünkbe. Ha igazi, tömör sövény a célunk, egyenesen kötelező rendszeresen visszametszeni. Pollenmentes, így az allergiában szenvedők is ültethetik.

Ha félárnyékos, árnyékos területre keresünk növényt, a Tiszafa (Taxus baccata) ideális választás lehet. Igaz, lassan nő, de igazán különleges látvány a belőle kialakult sövény, különösen ősszel a piros bogyói miatt. Mivel a piros magköpeny kivételével mindene mérgező, kisgyermekes kertekbe nem ajánljuk. Kártevők, kórokozók nagyon ritkán támadják meg.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »