Mikor és hogyan öntözzük a tujákat?

A tuják vásárlásakor nagyon gyakran felmerülő kérdés, mekkora a növény vízigénye, milyen gyakran kell öntözni. Az elmúlt években, a gyakori barnulás előfordulásakor még időszerűbb ezzel foglalkozni.
A közkedvelt tuják hazánkban nem őshonosak, számukra a 20 fok körüli hőmérséklet, a párás levegő, rendszeres csapadék a kedvező. Ebben az esetben zöld a lombjuk, megfelelő a hajtásnövekedésük. Mivel ez nem biztosított, nekünk kell gondoskodni a víz pótlásáról.

Mikor öntözzünk?

A tuják, mint örökzöld növények anyagcseréje egész évben aktívak, a téli fagyos időszakot leszámítva. Ilyenkor vizet vesznek fel a talajból, párologtatnak. Éppen ezért folyamatosan szükségük lehet öntözésre, még a szárazabb téli időszakokban is. Legjobban a forró, nyári napokban figyeljünk oda a víz pótlására, mivel olyankor a vízigényük fokozott, a talaj hamarabb kiszárad. Legjobb, ha a korai, vagy késő esti órákat használjuk öntözésre. Télen, ha nincs csapadék, szintén nem szabad elfelejtkezni az öntözésről a fagymentes időszakban, mivel könnyen előfordulhat, hogy tavaszra növényünk teljesen kiszárad, amiről gyakran gondoljuk úgy, hogy kifagyott.

Vízhiány tünetei

A kevés víz hatására a tuják belsejében az ágak, vesszők törzshöz közeli és az alsó ágak levelei sárgulnak, barnulnak meg először. Ha a növény tartósan vízhiányban szenved, fokozódik az elhalás, mely később az ágakra is kiterjed. A barnulást mindig a lomb belsejében figyelhetjük meg először. Észrevehetjük, hogy nem nőnek új, zöld hajtások, a meglévőek sárgulnak, barnulnak, elhalnak, „kiritkul” a tuja. Ha ilyenkor újra megfelelő mennyiségű csapadékhoz jut a növény, megújul, friss hajtások fejlődnek rajta.

Mennyi vízre van szükségük?

A tuják aránylag sekélyen, 60 – 80 cm mélységben gyökereznek. Öntözéskor ezt a gyökérzónát kell alaposan átáztatni. Nagyobb növény esetén akár 50 liter vizet is ki kell juttatni heti 1-2 alkalommal a nyári időszakban. A ritkábban, de nagyobb vízmennyiség adagolását kell követnünk. Éppen ezért nem elég az a mennyiség, amit például a mellette lévő pázsit öntözésekor kap. Ha kevesebb mennyiségű vizet kap a tuja, sekélyebben gyökerezik, stabilitása gyengül, és öntözés hiánya esetén hamarabb kiszárad.

Öntözés nélkül nevelhetünk-e tujákat?

A válasz egyértelműen nem. Az évi csapadékmennyiség csökkenése és az átlaghőmérséklet növekedése, a forró, száraz időszakok miatt sajnos biztonságosan csak a megfelelő mennyiségű víz kijuttatása mellett maradnak meg és fejlődnek a tuják. Öntözés hiányában a növény legyengül, gyakrabban ellepik a különböző kártevők, kórokozók. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy az idősebb tujákat se felejtsük el öntözni.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »