Rozmaring

Rosmarinus officinalis

Fásodó szárú, fényes, sötétzöld, aromás illatú lándzsás levelű kiscserje. A kertben és a konyhában is sokoldalú növény. Tavasszal a méhek számára fontos nektárforrás. Melegkedvelő, fagyérzékeny, szabadföldi és cserepes termesztésre is alkalmas.

Felhasználása:

A rozmaring aromás ízű, pikáns, kissé kámforos. Leveleit vágd apróra, vagy a kisebb ágakat használhatod húsok, kolbászok, raguk, levesek, zöldségek, vagy éppen desszertek ízesítéséhez. Az ágakat csokorba kötve is rakhatod az ételbe, jól illik hozzá a babér és a kakukkfű. A friss hajtásból illóolajat is előállítanak.

A lecsupaszított ágakat nyársnak is használhatód, különleges ízt ad a zöldségeknek és húsoknak.

Gyógyhatása:

A rozmaring, és különösen a belőle készült olaj fokozza a keringést, csökkenti a gyulladást, antibakteriális hatású. Teája segíti az emésztést, epehajtó, étvágygerjesztő, felfrissít, hatásos fejfájás ellen. Depresszió, lelki feszültség esetén felpezsdíti szervezetünket. Teáját külsőleg bőrpanaszokra, ekcémára, sebek borogatására vagy lemosására használhatod. 2-3 liter forrázatot a fürdővízbe öntve csökkentheti a reumás fájdalmakat, lazítja az izmokat. Hajöblítőként pedig csökkenti a korpásodást és a hajhullást.

Termesztése:

Melegkedvelő, fagyérzékeny, szabadföldi és cserepes termesztésre is alkalmas. Jó vízelvezetésű talajban, meleg, napos helyen fejlődik a legjobban, nem szereti a folyamatosan nedves talajt. Virágzás után érdemes visszametszeni, hogy ne kopaszodjon fel, és jobban bedúsuljon. Mivel fagyérzékeny, fiatal korában érdemes fagymentes helyre bevinni, később pedig alaposan betakarni avarral, náddal. 

Betakarítása, tárolása:

Vízben tárolva napokig friss marad. Száraz, naptól védett helyen, tálcára terítve szárítsd, mert így a száraz levelek nem potyognak le a földre. Utána pedig üvegbe zárva, sötét helyen tárolva sokáig megőrzi aromáját. Fagyasztva is tartósítható.

Érdekesség:

Európát a bencés szerzetesek ismertették meg a rozmaringgal. A hűség és az örök élet jelképe. Szépítő arcvízként a fiatalság csodavizének tartották.

Rozmaring

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »