Metélőhagyma

Allium schoenoprasum

A metélőhagyma sok fűszerkert oszlopos tagja, snidling néven is ismert. Lilás, rózsaszínes virágai látványos gömb alakú virágzatot alkotnak. Évelő, kedveli a meszes talajokat. Szárazabb, napos helyen, de félárnyékban is megél.

Felhasználása:

A levelek minden tavasszal korán kihajtanak, és felhasználhatod fűszervaj készítésére, levesekbe, főzelékekbe, salátákba, húsok ízesítésére, burgonyához, sajthoz, tojáshoz. Virágja is ehető, hagymaíze enyhébb, mint a leveleié, de díszítésre is használhatod. Közvetlenül tálalás előtt add az ételhez, mert hő hatására csökken a jellegzetes aromája.

Gyógyhatása:

Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja, ennek köszönhető gyógyhatása is, amely baktériumölő. A metélőhagyma vértisztító, vérkeringést fokozó hatású, csökkenti a koleszterinszintet. Segíti az emésztést, javítja az étvágyat, csökkenti a megfázás tüneteit.

Termesztése:

Hagymái aprók, felépítésük a vöröshagyma föld feletti részéhez hasonló, vékony, föld fölött álló hengeres hagymalevelei sűrűn helyezkednek el. Kedveli a napos helyet, de a hideget is jól tűri, félárnyékba is ültetheted. A tápanyagban gazdag talajt dúsan növekvő levelekkel hálálja meg. Virágzás után a talaj felett vágd el a virágszálakat. Jó szárazságtűrő.

Más növények mellé ültetve segít a tetveket távoltartani, megóvja őket a gombás fertőzésektől.

Betakarítása, tárolása:

Megszáríthatod, de az íze így meg sem közelíti a friss növényét. Helyette inkább apróra vágva fagyaszd le, vagy olajba tedd el, esetleg készíts belőle pestót.

Érdekesség:

Kínában már négyezer éve ismerik, a mérgezések ellenszerének hitték, vérzéscsillapítónak használták. Kínai neve: „Ékszer a zöldségek között”. Európába Marco Polo hozta el, csak a XVI. században vált ismertté.

Metélőhagyma

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »