Borsmenta

Mentha x piperita

A borsmenta évelő, lágyszárú növény. Levele lándzsa, ellipszis alakú, széle fűrészes, erezete lilás színű, akárcsak a szára. A virágja világoslila, füzérszerű. Magas az illóolajtartalma. A borsmenta a legismertebb, de ezenkívül jónéhány fajtája megtalálható, pl. csokoládé-, alma-, ananász-, fodor- és epermenta.

Felhasználása:

Nyáron teába, koktélokba, limonádéba kiváló ízesítő. A magas mentholtartalma miatt a nagy nyári melegben nagyon jól hűsít, a keringést serkenti. Készíthetsz belőle szószt, pestót, fűszerolajat vagy szörpöt, mely enyhíti az allergiás tüneteket. Gyümölcslevesek, desszertek, csípős és halas ételek kiegészítője. Szép, zöld leveleivel díszítheted a gyümölcsös süteményeket, tortákat, frissítő italokat.

Gyógyhatása:

A borsmenta mentol és menton illóolajat tartalmaz. Frissítő hatású, emellett oldja a feszültséget is. Antibakteriális hatású, görcsoldó, segíti az emésztést, enyhíti a gyomorproblémák okozta kellemetlen tüneteket. A tavaszi és az őszi hurutos időszakban megelőző védőital, hatásos meghűlés és influenza esetén is, ugyanis köhögéscsillapító és köptető hatása is van. A várandóság elején a hideg borsmenta tea csökkenti az émelygést, az utolsó harmadban viszont a fogyasztása nem ajánlott. Ér összehúzó, érvédő, vérhígító hatása is van.

Termesztése:

Napos, félárnyékos, meleg helyen, jó vízáteresztő talajban jól érzi magát, gyorsan terjed, jól szaporítható. Ha kertedben kevés a hely, vagy nem szeretnéd, ha nagyon elszaporodna, cserépbe ültesd. Virágzás után erőteljesen vágd vissza, mivel így újabb friss hajtások nevelésére ösztönzöd. Ne felejts el rendszeresen öntözni.

Betakarítása, tárolása:

Virágzás után tartalmazza a legtöbb illóolajat, ekkor érdemes begyűjteni. A frissen szakított borsmenta valódi csemege. Nyáron vízbe rakva, hűtőben napokig friss marad. Télre lefagyaszthatod, vagy csokorba kötve szellős, árnyékos, meleg helyen megszáríthatod, majd a leveleket leszedegetve, összemorzsolva, jól záródó üvegben tárolhatod.

Érdekesség:

A borsmentát már az ókorban ismerték. Az egyiptomi fáraósírokban is találtak mentamaradványokat. A szerelem, az erő, a béke és a gyógyulás jelképe. A monda szerint Menta az alvilági folyóban élő vízi nimfa volt, akire Hádész, az alvilág ura szemet vetett. Persephoné, Hádész felesége féltékenységében növénnyé változtatta a gyönyörű lányt. Görögországban a lányok menyasszonyi koszorút fontak a mentából a nimfára emlékezve.

Borsmenta

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »