Bazsalikom

Ocinum basalicum

A bazsalikomot rendszerint az olasz konyhához kapcsolják, de valójában Ázsia és Afrika a hazája. Többféle illóolajat tartalmaz. Elnevezése a görög basileus szóból származik, ami királyt jelent.

Felhasználása:

A mediterrán konyha, különösen a paradicsomos ételek, elmaradhatatlan fűszere. Ízesíthetsz vele zöldségeket, húsokat, különösen illik a csirkemellhez, sajtokat. A gyümölcsös, citrusos desszerteket is jól kiegészíti. Készíthetsz belőle szörpöt, mártást, pestót. A leveleket mindig a főzés végén az ételbe, hogy megőrizze aromáját.

A hindu kultúrában sok helyen ültetik a templomok és az otthonok köré, mivel védő hatást tulajdonítanak neki.

Gyógyhatása:

A bazsalikom teája baktériumölő, antiszeptikus és antidepresszáns hatású. Fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köptető, nyugtató, oldja a feszültséget, kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Ha evés előtt iszod, csökkenti az étvágyad, ha utána, segíti az emésztést, ugyanis fokozza a gyomornedvek működését.

A zöld növényi részekben illóolaj és jelentős mennyiségű C-vitamin halmozódik fel.

Termesztése:

Egyéves fűszernövény, mely szereti a meleget, a fényt és a nedvességet. Tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba ültesd. Cserépbe és szabadföldbe is ültethető. A virágos, leveles hajtást érdemes néhány centiméterre visszavágni, hogy elkerüljük a magképződést, és elősegítsük a bokrosodást.

Biokertekben az uborka védő- és kísérőnövénye lehet, védi a lisztharmattól. Jó méhlegelő, elősegíti a beporzást és a termésképződést.

Betakarítása, tárolása:

Ha vízbe teszed, néhány napig friss marad, különösen, ha hűtőbe is berakod. A leveleket lefagyaszthatod, vagy száraz, naptól védett helyen felakasztva is megszáríthatod. Ezután pedig üvegbe zárva sötét helyen próbáld meg tárolni, hogy minél tovább megtarthassa aromáját.

Érdekesség:

Több országban szerelemfű hírében állt, például Olaszországban a szerelmesek egymásnak adták.

Bazsalikom

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »