Ínycsiklandó receptek fűszernövényekkel

A fűszereket ősidők óta úgy emlegették, mint az ételek lelkét és a szakácsok örömét. Ha jól használjuk őket, ízükkel, frissességükkel a legegyszerűbb étkeket is az érzékek harmonikus élménnyé formálják. Sok fűszernövény, például a bazsalikom, kömény, nemcsak ízletesebbé teszik az ételt, hanem az emésztést is megkönnyítik. Régen többféle fűszernövényt, és változatosabban használtak, mint napjainkban. Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés a konyhaművészetek iránt, kevés kertet látunk valamilyen fűszernövény nélkül. Mutatunk most néhány, egyszerűen elkészíthető ételt különböző fűszernövények felhasználásával.

Fűszeres paradicsomleves

Egyszerű, de nagyszerű, finom, fűszeres, könnyű leves. Ha szereted a paradicsomot és a pizzát, ez is ízleni fog.

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek cukor, só, frissen őrölt bors, 1 tk bazsalikom + néhány friss levél, 1 tk oregáno, 1 üveg sűrített paradicsom , 3 ek olívaolaj, rozskenyér, vaj, sajt

A kétféle hagymát nagyon-nagyon apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beleöntjük a hagymát és a cukrot, majd kissé karamellizáljuk. Beletöltjük a paradicsomot, felöntjük vízzel (én sűrűbben szeretem), fűszerezzük, majd addig főzzük, amíg a hagyma szét nem megy. A kenyeret megpirítjuk, megkenjük vajjal, sajtot reszelünk rá, felkockázzuk, a bazsalikomlevelet apróra tépkedjük, és a leves mellé tálaljuk.

Citromfűszörp

Ha a kertünkben sok a citromfű vagy menta, ideje szörpöt készíteni. Kár lenne kihagyni, a nagy melegben finom, üdítő egy kis citrommal, jéggel. Ráadásul a mentaszörp csökkenti az allergiás tüneteket is.

Hozzávalók:
50 dkg világos nádcukor, 1 l víz, 2 citrom, 1 nagy csokor citromfű vagy menta

A vízből és cukorból szirupot főzünk. Beleöntjük egy nagy (3 literes) üvegbe. Belecsavarjuk a citromok levét, majd hozzákeverjük a citromfüvet. Egy vagy két napig érleljük, néha megkavarjuk. Átszűrjük, és hűtőben tároljuk. Ha intenzívebb fűszerízre vágyunk, turmixoljunk a szörpbe a növényből néhány ágat!

 

Fűszeres bagett

Nagyon finom csak levesek, húsok mellé, de magában is kínálhatjuk zöldségekkel, sajttal.

Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt, 3 dl langyos víz, 3 dkg élesztő, 1 kk cukor, 1 ek só, 5 ek szőlőmag- vagy olívaolaj, 20 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, néhány ág rozmaring, oregáno, bazsalikom

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe vegyítjük a sót, hozzáöntjük az olajat, a felfutott élesztőt, alaposan összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megvárjuk, míg duplájára nő.
A lágy vajba belenyomjuk a fokhagymát, beleszórjuk az apróra vágott fűszereket, jól összedolgozzuk. Amikor a tészta megkelt, három részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, szorosan feltekerjük, és megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd csökkentjük a hőmérsékletet 170 fokra, és készre sütjük.

Dinnyés granita

A forró nyári napok kiváló hűsítője a dinnyés granita. A bazsalikom egy különleges ízt ad a nem túl karakteres gyümölcsnek.

Hozzávalók:
30 dkg görögdinnye, 3 ek méz, 10 db bazsalikomlevél, 1,5 dl víz. 2 ek citromlé

A vizet felmelegítjük, elkeverjük benne a mézet. Összeturmixoljuk az összes hozzávalót, majd fagyigépbe, ha nincs gépünk, dobozba töltjük, fagyasztóba rakjuk, és időnként összekeverjük, amíg megfelelő állagúra nem fagy.

Margaréta tudástár

A kertről egyszerűen, szeretettel

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban
Rendezvény

Egynyári növény és ültetési bemutató májusban

Az egynyári virág és balkonnövénye olyan egy kert számára, mint a nőnek az ékszer.

Elolvasom »
Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!
Gyümölcsfák

Így ültesd el a szabadgyökeres gyümölcsfát!

Szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal, kihajtás előtt, vagy késő ősszel, lombhullatás után ültethetsz.

Elolvasom »
Még több Tudástár bejegyzés »

Értesülj elsőként

Rendezvényeinkről, újdonságainkról

Feliratkozom a hírlevélre »